De Historische Vereniging Middelstum is opgericht op 27 oktober 2011. Op dit moment bestaat de vereniging uit meer dan 200 leden en 8 bestuursleden.Het logo stelt de begrenzing van de oude gemeente Middelstum voor, met Hippolytus als beschermheilige in het midden afgebeeld.

Video archief

Lezing door Pauline Broekema.

• Locatie: Hippolytushoes

Al woont journalist en schrijver Pauline Broekema al tientallen jaren in het Westen, de provincie Groningen is nog altijd haar land. En dan met name het Hogeland. Toen haar kinderen jong waren gingen ze er steevast op vakantie. Naar Noordpolderzijl, de Menkemaborg en als er niet te veel wind stond op de fiets vanuit Usquert naar Middelstum, vertelt ze. Haar man komt uit Gelderland maar is sindsdien ook een fan van de provincie. Pauline: “ik ben geboren in Stad maar heb misschien nog wel meer binding met de Ommelanden”. Het komt ook, veronderstelt ze, omdat ze veel onderzoek deed naar de provincie. “Dan leer je het land van binnenuit kennen.” Het Hogeland speelt een belangrijke rol in enkele van haar boeken. In haar lezing in Middelstum zal ze er over vertellen. En over het onderzoek, over het schrijven en over wat na verschijning van een boek gebeurt. “Soms krijg je reacties waarvan je denkt: ach, had ik dat maar eerder geweten. Maar zo gaat het nu eenmaal.” Ook zal ze stilstaan bij de speciale band die ze met Middelstum heeft. Pauline werkte vierendertig jaar bij het NOS Journaal. “Toen ik afscheid nam mocht ik zelf bepalen waar mijn laatste onderwerp over zou gaan. Ik heb toen heel bewust gekozen voor een verhaal over een inwoner van Milnsom, dat prachtige dorp.”

Hippolytushoes, Middelstum – 20.00 uur – € 5,00 incl. consumpties