De Historische Vereniging Middelstum is opgericht op 27 oktober 2011. Op dit moment bestaat de vereniging uit meer dan 200 leden en 7 bestuursleden.Het logo stelt de begrenzing van de oude gemeente Middelstum voor, met Hippolytus als beschermheilige in het midden afgebeeld.

Lezing Jan Bos Tiggeljong

• Locatie: Vita Nova

woensdag 13 maart: Lezing Jan Bos Tiggeljong

Tiggellaand? “Onlaand”, zeggen kerels dij der waarkt hemmen. Haarstdag, “Tiggellaand wordt te nat, klaaischuur vol, joen waark is doan”.
Jan Bos vertelt het indringende verhaal over de sociale armoede en de uitbuiting van het steenfabrieksvolk, de hongerwinters, de stakingen, de armenhuizen en de mechanisatie.
Maar ook van de liefde voor de turfschippersdochter die laat tot bloei komt.
Van Groninger klei tot de Gelderse uiterwaarden aan de IJsel; van de steenfabrieken in Oude Pekela, Noordscheschut, Olst, Onderdendam en die in Bedum de geboorteplaats van Jan Bos.

Vita Nova – Middelstum – 20.00 uur – € 5,00 incl. consumpties