De Historische Vereniging Middelstum is opgericht op 27 oktober 2011. Op dit moment bestaat de vereniging uit meer dan 200 leden en 9 bestuursleden.Het logo stelt de begrenzing van de oude gemeente Middelstum voor, met Hippolytus als beschermheilige in het midden afgebeeld.

Zaterdag 18 april – Rondleiding Kamp Westerbork

• Locatie: Middelstum

In het kader van 75 jaar bevrijding neemt de Historische Vereniging u mee naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork, tijdens de Tweede Wereldoorlog een doorgangskamp naar concentratiekampen als Sobibor en Auschwits, ‘Voorportaal van de hel’.

Na een rondleiding op het kampterrein wordt het museum bezocht en is er gelegenheid om een educatieve film te bekijken.

Het kamp moest zoveel mogelijk functioneren als een normaal dorp, een schijnwereld. Er waren cursussen, concerten, revue- en toneelvoorstellingen, er kon gesport worden, zelfs winkelen was mogelijk.

Er vertrokken 93 treinen richting de kampen in Oost-Europa. Uit Nederland werden 107.000 Joden en 245 Sinti grotendeels via Westerbork weggevoerd.

Vertrek 9.30 uur vanaf Middelstum, zoveel mogelijk met eigen vervoer.

Start rondleiding 11:00 uur – Kosten: 10,00 euro per persoon.