Lezing van Reint Wobbes goed bezocht!

Afgelopen woensdagavond hield Reint Wobbes zijn lezing over ‘Grafcultuur in de provincie Groningen’.

Zo’n 70 mensen waren hier op af gekomen, het was dus volle bak in het Hippolytushoes.

Reint heeft de gave om luchtig en humorvol over een toch wel beladen onderwerp te spreken. Hij deed dat met de hulp van zijn heerlijk ‘ouderwetse’ diaprojector. Dit paste helemaal in de sfeer van de avond.

In 1869 werd de Begrafeniswet aangenomen, naar aanleiding van een betoog van Rembertus Westerhof uit Warffum. Vanaf toen mocht er – in verband met de hygiëne – niet meer worden begraven in of rond de kerk in het dorp. Niet veel later is dus ook de begraafplaats in Middelstum ontstaan.

Je kunt op begraafplaatsen bepaalde modes zien die de architectuur volgen, van Neoclassicisme, via Jugendstil en Amsterdamse Schoolstijl, tot Modernisme. Ook valt er op veel grafstenen symboliek te ontdekken, bijvoorbeeld een Ouroboros (een slang die zichzelf in de staart bijt) betekent oneindigheid, een vlinder die voor de ziel staat en geknakte bomen en bloemen staan voor het eindig leven. Ook in grafspreuken is veel af te lezen over hoe een persoon (gelovig of atheïst) in het leven stond. En soms valt zelfs af te lezen welk beroep de persoon in zijn leven uitoefende of uiteraard hoeveel geld er was te besteden.

Reint liet ons zien dat je een kerkhof of begraafplaats kunt lezen als een geschiedenisboek van het dorp. Hij sloot af door de complimenten te geven aan alle vrijwilligers van het project Herstel Begraafplaats Middelstum voor hun werk de afgelopen 10 jaar.