Over de Vereniging

De Historische Vereniging Middelstum is opgericht op 27 oktober 2011. Op dit moment bestaat de vereniging uit meer dan 200 leden en 8 bestuursleden.Het logo stelt de begrenzing van de oude gemeente Middelstum voor, met Hippolytus als beschermheilige in het midden afgebeeld.

Video archief
Beeldbank
HVM op facebook

Programma najaar 2019 is rond.

Het programma najaar 2019 is toegevoegd aan de site. Hieronder de details!


woensdag 23 oktober
lezing: Lopen op hout

Het Internationaal Klompenmuseum uit Eelde brengt haar kennis en geschiedenis van klompen onder de aandacht door middel van een prachtige presentatie in een avond vullend programma.
Voor heel veel mensen is de klomp uiteraard een bekend gebruiksvoorwerp; de presentatie wordt dan ook vaak als een stukje nostalgie ervaren, omdat men zelf op klompen heeft gelopen. Maar klompen hebben ook waarde als kunst- object. Tijdens de interactieve lezing maakt u kennis met klompen uit Nederland, Europa en de hele wereld. De lezing is een powerpointpresentatie van bijna 100 foto’s van uitzonderlijke mooie en kunstige klompen, met een verhaal.

Vita Nova – Middelstum – 20.00 uur – € 5,00 incl. consumpties


woensdag 20 november | lezing: Carin van de Wal
Koffie vers(ch) gebrand!

Met dit, ook weer, zeer interactieve verhaal boordevol herkenning en herinneringen brengt Carin van de Wal de geschiedenis van ruim dertig koffiebranderijen die in Groningen en Friesland actief waren.
We weten allemaal wel dat Douwe Egberts al in 1753 met de verkoop van koffie en thee begon in de winkel De Witte Os in Joure. Maar dat er in de noordelijke provincies vele tientallen koffiebranderijen actief zijn geweest is veel minder bekend. Carin heeft van 32 branderijen de geschiedenis kunnen terughalen en neemt u graag mee in een bijzonder verhaal over ruim twee eeuwen passie, ambacht en ondernemerschap inclusief een smaakvolle toegift.

Vita Nova – Middelstum – 20.00 uur – € 5,00 incl. consumpties


zaterdag 14 december
inloopmiddag op Ewsum

Deze middag staat het Transport en Vervoer uit Middelstum en omgeving centraal.
Aan de hand van veel fotomateriaal komen de verschillende transportbedrijven en boderijders die vroeger in Middelstum actief waren weer in beeld. Er doen nog steeds vele leuke en spannende anekdotes de ronde en met ondersteuning van het fotomateriaal hoopt de vereniging dat er nog meer verhalen uit het verleden te horen zijn.
Op die middag zal ook aandacht worden besteed aan de eerste Groningsche Auto-Omnibus Onderneming, die ook de eerste in Nederland was, met daarin twee Middelstumer bestuursleden, H. Kooi en J. Vinhuizen.

Ewsum – Oosterburen 1 – Middelstum- van 12.00 tot 16.30 uur