Over de Vereniging

De Historische Vereniging Middelstum is opgericht op 27 oktober 2011. Op dit moment bestaat de vereniging uit meer dan 200 leden en 8 bestuursleden.Het logo stelt de begrenzing van de oude gemeente Middelstum voor, met Hippolytus als beschermheilige in het midden afgebeeld.

Video archief
Beeldbank
HVM op facebook

Nieuwste boek over oorlog en verzet in Baflo en Middelstum

Onlangs verscheen het boek ‘Schoonebeek 29 juli 1943. Een oorlogsdag met grote gevolgen’, geschreven door Bert Finke. U zult denken: Wat heeft dat met Baflo en Middelstum te maken? Alles, is het antwoord.
Het boek begint in Schoonebeek in Zuidoost-Drenthe en eindigt in Middelstum. Op 29 juli 1943 mislukte een overval door het verzet uit De Krim (bij Coevorden) op het gemeentehuis in Schoonebeek. De NSB-burgemeester Bisschop en NSB-ambtenaar Oostindiën werden hierbij doodgeschoten. Daarna ging een overval mis op het arbeidsbureau in Emmen. Het werd voor het verzet uit De Krim te gevaarlijk en men ging terug naar hun geboortegebied: Groningen.


Eén van de overvallers is een bekende naam uit Baflo: Jaap Gootjes. Betrokken was ook zijn verzetsvriend Tom Steen. Samen doken ze onder in de provincie Groningen, waar broer Piet Gootjes actief was in het verzet. Ze troffen daar de uit Kibbelgaarn afkomstige Elze Horlings, die in het Drentse Klazienaveen woonde en aan een arrestatie wegens hulp aan een joodse onderduiker was ontsnapt. De vier mannen beginnen samen de Knokploeg Baflo/Middelstum.
Liefdesperikelen zorgden ervoor dat Jan Miske uit Middelstum de jongens Gootjes aan de SD in Groningen verraadde. Dat werd hun dood. In een schietgevecht op 11 februari 1944 werden ze doodgeschoten. Wat echter bij weinigen bekend is dat ook Tom Steen en Elze Horlings bij het vuurgevecht betrokken waren. Zij konden ontkomen.

Het boek begint met de overval in Schoonebeek en eindigt met het vuurgevecht in Middelstum. Uitgebreid is het leven behandeld van de vier betrokken verzetsjongens. Maar ook het verhaal van Jan Miske en Geessien van Til. Veel nieuw materiaal is ontdekt en tientallen nieuwe foto’s. Aan de hand van diverse verklaringen is de gedetailleerde reconstructie gemaakt van de overval in Middelstum. Met plattegronden van wat er waar is gebeurd.
Inwoners uit Baflo en Middelstum die het boek al hebben ontvangen, geven aan er veel onbekende informatie in staat en dat het goed en leesbaar is geschreven.

U kunt het bestellen via de volgende link: https://www.historiedrenthe.nl/boeken/schoonebeek-1943/ . En het boek is te koop bij Drogisterij Marja aan de Grachtstraat 17 in Middelstum.
Het kost € 35,00 (excl. € 5,00 verzendkosten), 528 pagina’s dik, ruim 400 afbeeldingen en weegt 2,8 kilo.