Over de Vereniging

De Historische Vereniging Middelstum is opgericht op 27 oktober 2011. Op dit moment bestaat de vereniging uit meer dan 200 leden en 8 bestuursleden.Het logo stelt de begrenzing van de oude gemeente Middelstum voor, met Hippolytus als beschermheilige in het midden afgebeeld.

Video archief
Beeldbank
HVM op facebook

Voorbereidingen seizoen 2019 “Herstel begraafplaats” zijn begonnen.

De voorbereidingen voor de herstelwerkzaamheden op de begraafplaats in Middelstum voor het seizoen 2019 zijn in volle gang. In de winterperiode, als het buitengebeuren stil ligt, zijn er toch nog altijd wel een paar vrijwilligers in de weer om dingen te regelen voor het komende seizoen.
Zo zijn de hekwerken die door Jan Hoekstra zijn gemaakt/ gerestaureerd, deze winterperiode geheel schoongemaakt, daarna verzinkt en toen van twee lagen epoxy coating voorzien en staan deze hekwerken nu klaar om op een groot familiegraf geplaatst te worden.


Net even over de grens bij Schoonebeek woont een Nederlandsche familie die nog hekwerken hadden staan die ze wel kwijt wilden, toen ze hoorden waar deze hekken dan voor hergebruikt werden waren ze zo enthousiast dat we het voor oud ijzerprijs mochten ophalen.


Het is 20 meter hek en is dus een aanhanger vol met een gewicht van rond de 1000 kilo, dit hek is uitermate geschikt voor een groot familiegraf, waarvan de nabestaanden erg enthousiast werden toen ze het zagen.


Tijdens een fietstochtje viel het oog van de coördinator van de vrijwilligers op een container, deze zat vol met oud ijzer , tot zijn verbazing bleek daar ook wat hekwerk in te liggen.


De eigenaar van de container werd daarop aangesproken en het resultaat was, we mochten het er wel uit halen. Naderhand bleek dat het niet om één hekwerk ging maar verder naar onderen lag nog een hek. Deze beide hekwerken zijn vrijwel compleet maar behoeven wel enige arbeid, maar dat is Jan Hoekstra wel toevertrouwd.


Inmiddels is Gert Dijkema begonnen met de constructie voor het nieuwe dak voor de urnenmuur en is groenvoorziening van der Werf ingeschakeld voor het sedumdak dat op de urnenmuur komt.


Binnenkort zullen er vier pallets met stenen op de begraafplaats worden afgeleverd, voor een familiegraf en de zitplaats bij de urnenmuur.


Natuursteenbedrijf Veenstra heeft op de begraafplaats enige graven geïnspecteerd en daar adviezen over het plan van aanpak gegeven.


De groenploeg van de vrijwilligers heeft een beroep kunnen doen op een voorman van groenvoorziening van der Werf die over het snoeien en onderhoud van het middenterrein uitleg heeft gegeven.
Bepaalde plekken op de begraafplaats staan er weer kleurrijk bij wat hopelijk een goed voorteken is op een evenzo kleurrijk nieuw seizoen.