Over de Vereniging

De Historische Vereniging Middelstum is opgericht op 27 oktober 2011. Op dit moment bestaat de vereniging uit meer dan 200 leden en 8 bestuursleden.Het logo stelt de begrenzing van de oude gemeente Middelstum voor, met Hippolytus als beschermheilige in het midden afgebeeld.

Video archief
Beeldbank
HVM op facebook

Biewenga en wethouder Prins geven startsein voor seizoen 2019 “Herstel Begraafplaats” Middelstum

Op zaterdag 20 april gaven Dhr. Biewenga en wethouder Pier Prins op een zonovergoten begraafplaats in Middelstum het startsein aan de vrijwilligers die voor het zesde seizoen gaan werken aan het herstel en restaureren van de grafmonumenten.

Nadat de bezoekers en vrijwilligers onder het genot van koffie en gebak hadden bijgepraat werd hun een hartelijk welkom geheten door Henk Huizenga, oud Middelstumer en voorzitter van de commissie “Herstel Begraafplaats”, hij sprak over de verbinding die in deze tijd vaak gelegd moet worden om iets te kunnen bereiken, maar dat is hier in Middelstum niet nodig zegt Huizenga.


Deze vrijwilligersgroep is één grote verbinding en saamhorigheid waar velen een voorbeeld aan kunnen nemen, hier komen de vrijwilligers reeds voor het zesde seizoen bij elkaar en er komen nog steeds weer nieuwe vrijwilligers bij en dat geeft aan, dat de onderlinge verstandhouding bijzonder goed is en men met plezier twee maal per week samenkomt op de begraafplaats om deze voor de toekomst te behouden, waarna Huizinga het woord gaf aan wethouder Pier Prins.


Het eerste dat de wethouder opmerkte was dat het zesde seizoen van start gaat met wederom prachtig weer, net als alle voorgaande jaren tijdens het startsein. Namens de gemeente sprak Prins zijn dankbaarheid uit dat er zoveel vrijwilligers bereid zijn om deze gemeentelijke begraafplaats een bijzonder fraaie uitstraling te geven en dat de grafmonumenten voor de toekomstige generaties zo bewaard blijven.


Deze ochtend was de fam. Biewenga uit Ten Boer aanwezig om samen met de wethouder enkele elementen van het familiegraf van Biewenga te verwijderen om zo het startsein te geven voor het nieuwe seizoen. In overleg met de familie Biewenga wordt het familiegraf in de oude staat hersteld en zal de leistenen vloer met de randen van Impala graniet worden verwijderd.


Om het monument komt een geheel nieuwe muur met daarop forse randen van Belgisch hardsteen en de te herstellen vloer zal worden voorzien van een laag grind. Daarna zal er weer een hekwerk op worden geplaatst zodat het graf weer de uitstraling krijgt zoals die in het verleden ook was.


Een woord van dank werd de familie Biewenga toegesproken door de coördinator van de vrijwilligers, Kees Geut, dat de familie hun zeer welwillende medewerking verleend om dit project te realiseren.
Met de bezoekers werd nog een korte wandeling gemaakt naar het project de Urnenmuur, die ook voor dit nieuwe seizoen op het programma staat. Een dag eerder was door Gert Dijkema van Boerdam de stalen constructie geleverd voor het nieuwe dak met overkapping.
Aan beide zijden van de urnenmuur hangen afbeeldingen van de nieuwe situatie zoals de urnenmuur er uit komt te zien en om de bezoekers van de begraafplaats duidelijk te maken dat er gewerkt wordt aan het verfraaien van deze gedenkplaats.
Ook werd er nog aandacht besteed aan een aantal graven die in het nieuwe seizoen worden voorzien van hekwerken en dan met name de hekken die uit een oud ijzercontainer zijn gehaald en straks na reparatie, stralen, verzinken en coating de graven zullen sieren.
Na de korte wandeling werd er nogmaals koffie/thee geserveerd met daarbij, door drie vrijwilligers gemaakt, heerlijk gebak.