Over de Vereniging

De Historische Vereniging Middelstum is opgericht op 27 oktober 2011. Op dit moment bestaat de vereniging uit meer dan 200 leden en 8 bestuursleden.Het logo stelt de begrenzing van de oude gemeente Middelstum voor, met Hippolytus als beschermheilige in het midden afgebeeld.

Video archief
Beeldbank
HVM op facebook

Is het te stil op de begraafplaats?

Zo af en toe wordt er de vraag gesteld of de vrijwilligers nog wel op de begraafplaats aan het werk zijn,want het is er zo stil. Dat de andere bouwwerkzaamheden in Middelstum met hun geluid de vrijwilligers overstemmen is logisch want op de begraafplaats staan geen hoge bouwliften en geen mega betonpompen te draaien.


De vrijwilligers doen alles met handkracht en dat is geluidsarm, maar dat er wel degelijk gewerkt wordt is duidelijk te zien. Zo staat de urnenmuur al een aantal weken in de steigers en staan metselprofielen keurig waterpas gesteld om hier een knap stuk werk te leveren zodat de bezoekers straks in ieder geval droog onder de overkapping kunnen zitten.


Als het metselwerk met bankje gereed zijn wordt het dak afgewerkt en zal dan als laatste worden voorzien van een met sedum begroeid dak.


Op een andere plek is inmiddels het familiegraf van Biewenga vrijwel geheel ontdaan van al het losse beton en het door de vorst aangetaste metselwerk.
Op de opslag lag inmiddels een puinbult waarvan menigeen dacht, hoeveel graven zijn er wel niet ontmanteld, nou maar één dus.


Inmiddels zijn ook hier de profielen gesteld en kunnen de vrijwilligers beginnen met de opbouw van het graf. Als de muren er weer staan en de randen afgewerkt zijn met Belgisch hardsteen randen zal er een nieuwe vloer worden gestort met afvoer, zodat het water en de vorst zo min mogelijk hun verwoestende werk kunnen doen, daarna wordt er nieuwe grindvloer in gelegd en wil men in de toekomst ook dit grafmonument weer van een hek voorzien.


Regelmatig komt Gerlof Wiersum de vrijwilligers voorzien van de diverse bouwmaterialen, zo die kunnen weer even vooruit zegt Gerlof dan.
De schildersploeg die is zo geconcentreerd bezig die maken al helemaal geen geluid, of het moet al het laatste nieuws uit Middelstum waarover zij dan spreken.


Ook de groenploeg is ook dit seizoen weer behoorlijk actief op de begraafplaats, de nieuwe aanplant en de oude bomen worden keurig onderhouden.
Een paar vrijwilligers van de schildersploeg hebben de smaak van het schilderen zo te pakken dat zowel de voor als achterpui van het baarhuis door hun inspanning er weer perfect bij komt te staan.


Op een zeer zonnige zaterdagmorgen werden de vrijwilligers volkomen verrast door een aantal bestuursleden van Stichting Dorpsbelangen die hun waardering naar de vrijwilligers lieten blijken door hun die morgen een hele grote taart aan te bieden bij de koffie, dit werd door de vrijwilligers zeer gewaardeerd en de taart was dan ook in een mum van tijd opgegeten.


Dus mocht men in Middelstum denken wat is het stil daar aan de Delleweg kom gerust eens lang bij de vrijwilligers, ze hebben net weer een nieuw bank geplaatst, dus kan men zittend de gehele schone begraafplaats overzien. Een parel in het landschap!