Over de Vereniging

De Historische Vereniging Middelstum is opgericht op 27 oktober 2011. Op dit moment bestaat de vereniging uit meer dan 200 leden en 8 bestuursleden.Het logo stelt de begrenzing van de oude gemeente Middelstum voor, met Hippolytus als beschermheilige in het midden afgebeeld.

Video archief
Beeldbank
HVM op facebook

Historische Vereniging succesvol op goed bezochte markt.

Op de streekproductenmarkt van afgelopen zaterdag was ook dit jaar weer een stand ingericht door de Historische Vereniging.
De stand viel dit jaar goed in het oog door de koets van Museum Bakkerij Mendels, die momenteel wordt verbouwd en uitgebreid wordt met een theeschenkerij. Dat weinig mensen het bestaan van de koets wisten bleek wel over de vele vragen die er gesteld werden.

Het thema was deze keer boerenmarkt en daar speelde de Historische vereniging goed op in. In de stand lagen zoals gewoonlijk de vele boeken te koop over de historie van Middelstum en lagen er diverse materialen die een link hebben met de boeren en het vee.


Er lag een scheerset om de koeien te scheren en Boerma’s Antiekboerderij uit Uithuizen had een roedemeter beschikbaar gesteld, hier werd vroeger het land mee opgemeten, er waren weinig mensen die dit herkenden.


Slager Thomas Paapst uit Winneweer had twee gebruiksvoorwerpen beschikbaar gesteld die tijdens het slachten van de koeien werden gebruikt, hiermee werd de romp uit elkaar gedrukt om zagen te vergemakkelijken, beide gereedschappen werden door vrijwel niemand geraden.


Ook de onthaarder voor de te slachten varkens was voor vele bezoekers onbekend.


Aan het einde van de dag was het bestuur zeer tevreden, er waren weer een aantal boeken verkocht,

nieuwe leden melden zich en er werden weer een paar dozen met historische documenten gebracht om in het archief op te slaan.
Terecht kan men zeggen dat het een succesvolle dag was en zeker voor herhaling vatbaar.