Plaatjesmania in Middelstum en ommelanden

Plaatjesmania zo formuleerde de schrijver Arie Klomp uit Kantens de hype die momenteel in Middelstum, Kantens en de bijbehorende dorpjes is ontstaan, na het verschijnen van het stickeralbum van supermarkt PLUS Tuitman.
Er is een echte verzamelgekte in beweging gezet door deze schitterende actie, die met medewerking van de Historische Vereniging Middelstum op poten is gezet. In alle dorpen zijn verzamel plekken ontstaan en wordt er onderling al heel veel geruild, op enkele plekken wordt er zelfs coronaproef gezamenlijk geruild.
Diverse mensen beleven zoveel plezier aan deze actie dat het niet bij één album blijft, maar men er meerdere wil maken. De complete boeken worden ook naar andere familieleden en kennissen door heel Nederland verstuurd en ook gaan er diverse boeken de grens over.
PLUS en de Historische Vereniging kunnen straks terug zien op een zeer succesvolle actie die heel veel mensen tijdens de corona pandemie en leuke bezigheid hebben aangeboden.

Hieronder leest u het humoristische stuk dat Arie Klomp in t Lougnijs van Kantens, Rottum en Stitswerd schreef.
Plaatjesmania…
Is het u ook opgevallen? Ondanks de corona of misschien wel dankzij corona, was er de afgelopen weken veel verkeer in Middelstum en de ommelanden. Waar eerst een verdwaalde voetganger met een viervoeter liep, bewogen zich nu horden fietsers en wandelaars voort, met een verbeten gezicht en blijkbaar een doel voor ogen. Eerst dacht ik dat er een nieuwe regionale fiets- en wandelroute was uitgezet, maar dat bleek niet het geval.
Ik ben van nature erg nieuwsgierig en daarom besloot ik maar eens zo’n wandelaar aan zijn wandelbroek te trekken op de Trekweg tussen Kantens en Middelstum. Of eigenlijk wandelaars, want meneer werd vergezeld door mevrouw en beiden stiefelden ze in een mager middagzonnetje richting de groene brug. “Lekker aan de wandel?”, was mijn intellectuele vraag. Je moet toch wat om een gesprek te openen. “Ja, het weer is er wel naar”, was het antwoord. “Even lekker eruit en het heeft voor mij ook nog een ander belang”. Ohh? De eind-zeventiger (gokje) lachte en vertelde dat hij last had van plaatjesmania. Hij was de hele dag al bezig geweest met stickers, die je blijkbaar in een boekwerkje kon plakken. Historische plaatjes, dat wel, geen voetbalplaatjes of afbeeldingen van klassieke auto’s en motoren.

De zeventiger vervolgde zijn verhaal: “Wij wandelen vanmiddag een uurtje, even op en neer naar Middelstum. Ik heb vier plaatjes kunnen slijten aan een kennis die ze nog niet had en kan er zelf vijf uit zijn “dubbele” halen. Dat is dus één plaatje in 12 minuten, die score maak je niet altijd. Het is een actie van de Plus en de Historische vereniging Middelstum. Een schot in de roos, zeker in deze tijden, want het verbindt. Zowel het boekje als de stickers zijn gratis, hoewel die stickers alleen bij de gekochte boodschappen te krijgen zijn. Ze zitten in zo’n handig zakje, die redelijk gemakkelijk open te scheuren is. Je krijgt vier stickers per zakjes en ze plakken lekker weg. Hoewel, je moet wel eerst het systeem even in de gaten hebben”.
“Hoezo bedoel je”, onderbrak ik hem. “Nou, ik voelde wel even een kleine irritatie, toen ik bij het eerste plaatje moeite had om via één hoekje het schutblad van de sticker eraf te peuteren. Na enig onderzoek ontdekte ik, dat men ook aan het verwijderen van het schutblad had gedacht. Er zat een handig sneetje op de achterkant, zodat het schutvelletje er gemakkelijk af kon komen. Ik denk, dat in de meeste boeken nu dus één of misschien twee plaatjes zitten met een geribbeld hoekje…in mijn geval drie. Dat waren de eerste stickers die ik heb ingeplakt. Daarna was het kwartje gevallen en werd het een fluitje van een cent om het plaatje van die felbegeerde molen en plaatselijke smederij in te plakken”, lachte de zeventiger en vervolgde met vrouwlief zijn en haar weg.
Na wat navraag bleek mij, dat een hele ruilcultuur was ontstaan tussen de inwoners van de betrokken dorpen. Zowel jong als oud gingen mobiel op de fiets of te voet en fietstassen, rugzakken, een enkele plastic zak en jaszakken vol plaatjes vonden regionaal hun weg naar vrienden en kennissen. Buren werden ingehuurd en ‘gepusht’ om toch vooral boodschappen te doen bij de Plus en dan niet vergeten te vragen om de ‘plaatjes’. Bij de ingang van de Plus werden de mensen opgewacht door intimiderende senioren, die plaatjes probeerden te scoren van het winkelend publiek. Om de twee dagen worden de buren gecheckt, want mogelijk lagen daar nog zakjes op tafel of het dressoir.


Op de meest inventieve manieren waren kaartenbakjes ontstaan en systemen ontwikkeld om toch maar vooral die plaatjes op de juiste wijze en zo gemakkelijk mogelijk te bewaren en te registreren.
Plaatjes in bewaarde plastic bakjes van de chinees, tupperware en natuurlijk de alom bekende sigarenkistjes en enveloppes etc.


Als bijna bejaarde moest ik er wel om lachen. Plaatjesmania… je ziet het bij de jeugd, maar bij 50 plussers en ouder? Ik heb gehoord dat zelfs een oud-burgemeester van Middelstum actief bezig is met het inplakken van stickers. Anderen hebben hele lijsten in de computer staan met de ‘dubbele’ en de ‘missende’ stickertjes. Ik heb uit betrouwbare bron vernomen, dat zelfs een zestiger rond liep met lijstjes van vijf of zes anderen en als tussenpersoon door de straten ging en ruilingen uitvoerde. Zelfs tijdens het stemmen op 17 maart 2021 werden de verkiezingen “overruled” door de plaatjes, toen een stemmende vrouw in Kantens werd lastig gevallen door een stickerplakkende inwoner die haar met een glad praatje zes zakjes met stickers aftroggelde.
Plaatjesmania…De jeugd verzamelt voor de ouderen en de ouderen voor zichzelf. Hoe ouder hoe gekker. Ik heb in mijn leven veel gespaard, van postzegels tot modelbouwpakketten en van bierdoppen tot knikkers, maar ik geloof niet dat deze schitterende actie aan mij is besteed, ergens moet je toch een grens trekken, vind ik.
Hoewel…….hebben jullie nummer 76 nog dubbel?

Arie Klomp