Over de Vereniging

De Historische Vereniging Middelstum is opgericht op 27 oktober 2011. Op dit moment bestaat de vereniging uit meer dan 200 leden en 8 bestuursleden.Het logo stelt de begrenzing van de oude gemeente Middelstum voor, met Hippolytus als beschermheilige in het midden afgebeeld.

Video archief
Beeldbank
HVM op facebook

Expositie Open Monumentendagen Doopsgezinde Kerk Middelstum

Na een meer dan vierjarige verbouwing als gevolg van aardbevingsschade is deze zomer de Doopsgezinde Kerk te Middelstum eindelijk weer in gebruik genomen. Het gebouw en het interieur zijn prachtig opgeknapt. Natuurlijk doet het kerkje daarom dit jaar mee aan de Open Monumentendagen. Speciaal voor de Open Monumentendagen hangt in het gebouw een trio-expositie van drie beeldend kunstenaars die zich hebben laten inspireren door het thema van de Open Monumentendagen “In Europa”.

Edwin Hoving, Petra van Kalker en Marius de Schaar

zaterdag 8 september 2018, 10 – 17 uur
zondag 9 september 2018, 12 – 17 uur

Doopsgezinde Kerk aan de Trekweg 28 te Middelstum

Toegang: Gratis

Edwin Hoving

Edwin Hoving, geboren in Veendam, volgde zijn opleiding aan kunstacademie Minerva te Groningen. Hij is beeldend kunstenaar en docent en momenteel wonend in Annen. Hij is gespecialiseerd in portretten maar ook het landschap trekt hem. Het licht van het Noorden en vooral het Groninger platteland inspireert hem. In deze expositie laat Edwin een aantal schilderijen zien die hij en plein air heeft geschilderd in Groningen, Drenthe en Oost-Friesland. Het zijn landschappen, zeegezichten en dorpsgezichten die voor de kunstenaar ruimtelijkheid en verstilling oproepen.

Petra van Kalker

Petra van Kalker, geboren in Groningen, volgde haar opleiding aan kunstacademie Minerva te Groningen in de richting grafiek en tekenen. Haar werk ontwikkelde zich in de loop van de jaren van tekeningen met groot gebaar tot verfijnd opgebouwde miniaturen die laag na laag een poëtische werkelijkheid verbeelden. Petra heeft niet één werkwijze. Een rode draad in al haar kunst is dat niets ontstaat uit een vast omlijnd idee. Het werk ontvouwt zich tijdens het doen. Laag na laag, wordt geplakt, verwijderd, gelakt, gekrast, weer verwijderd, opgebouwd, afgebroken tot opeens iets is ontstaan dat niet meer verwijst naar de dagelijkse werkelijkheid, maar naar een poëtische belevenis. Er is altijd wel een aanzet: dat kan een gedicht zijn, een woord, of een eenvoudige vorm die Petra vanuit de diepte tracht op te vissen. Voor deze expositie brengt zij zowel  poëtisch schilderwerk als kleine sculpturen van boten en huizen.

Marius de Schaar

Marius de Schaar is een knipkunstenaar uit Vinkhuizen. Hij maakt ‘Nieuw Hollands’ knipwerk, het alledaagse leven vastgelegd met papier en schaar. Elk onderwerp is geschikt: nietmachines, telefoonopladers, intercedentes van een uitzendbureau. Daarnaast is hij gefascineerd door gebouwen van rijtjeshuis tot kasteel. Nederland heeft een unieke verzameling aan architectonische stijlen. In deze expositie brengt hij twee knipwerken waarin hij bijbelse geschiedenissen situeert in Europa om de hoek van de kerk. Het verhaal van ‘Aren plukken op de Sabbat’ plaatst hij bij de molen ‘De Hoop’ in Middelstum en Bileam loopt in het dorp door de Jacob Vinhuizenstraat. Meer over Marius de Schaar op: mariusdeschaar.exto.nl