Over de Vereniging

De Historische Vereniging Middelstum is opgericht op 27 oktober 2011. Op dit moment bestaat de vereniging uit meer dan 200 leden en 8 bestuursleden.Het logo stelt de begrenzing van de oude gemeente Middelstum voor, met Hippolytus als beschermheilige in het midden afgebeeld.

Video archief
Beeldbank
HVM op facebook

Een stukje nostalgie op de vele plekken van plezier.

Dorpsbelangen Middelstum en de Historische Vereniging Middelstum kunnen terug kijken op succesvolle Open Monumenten Dagen in de voormalige gemeente Middelstum. Het was een drukte van belang, volgens ingewijden waren er honderden mensen op pad in de dorpen, er waren in totaal 28 locaties en 18 exposities van plaatselijke kunstenaars te bezichtigen.


Veel bekijks kreeg een groep enthousiaste fietsers van Historische Fietsgroep Noord, op fietsen uit de jaren 1895 tot 1960 in kleding passende bij de fiets die de echte sfeer van vroeger deed uitstralen.

Zij fietsten eerst door Middelstum en genoten van muziek vereniging Concordia en het Hippolytuskoor in de tuin en muziekkoepel van Mentheda.

Via de begraafplaats, waar de vrijwilligers iedere week genieten van het herstelwerk dat ze daar verrichten, was er een klein moment van oponthoud want er moest een oude fiets gecontroleerd worden, tweewieler specialist Hazekamp wist het euvel gelukkig snel te verhelpen en met veel plezier werd de tocht voortgezet naar Huizinge waar ze in Melkema de kunstenaars bezochten van route 99.

Na een kort bezoek in de te restaureren kerk van Huizinge werd via de Marialaan koers gezet naar het huiskamercafé in Westerwijtwerd om vervolgens terug te keren in Middelstum.

 

Hier werd eerst de Hippolytuskerk bezocht, daar werd uit de doeken gedaan wat voor impact de aardbevingen hebben op de kerk en zijn gewelfschilderingen.

Via het Kerkpad kwam men bij het woonhuis van Mark van Dijken die hun vertelde over het herstel van zijn woning die in eerste instantie op nominatie stond om te worden gesloopt, met veel bewondering werd er door de bezoekers gesproken over de mooi herstelde bedstedewand.


Nadat men uitgebreid het oorlogsmuseum had bezocht werden ze hartelijk ontvangen in het naaimachinemuseum en verwonderden ze zich over de diversiteit die hier tentoon is gesteld, vanaf deze plek konden ze molen De Hoop nog in volle glorie aanschouwen en ging men op weg naar ’t ol Poort.

De leden van het koor Curiosa lieten zich daar beluisteren, hier waren twee exposities van kunstenaars en was de verzameling van Kees Reinders te aanschouwen. Aangezien de fietsclub er maar één dag was konden niet alle locaties worden bezocht maar men wilde toch wel heel graag naar de beroepsverzamelaars Berend en Jannie Poortinga, die voor deze dag van hun schuur een openstaande etalage hadden gemaakt.


Natuurlijk mocht een bezoek aan het borgterrein van Ewsum niet ontbreken en deze werd zelfs met losse handjes bereden. Nadat men nog vereeuwigd werd in één van de tuinen reden ze terug naar Middelstum waar onder het genot van koffie en thee nog wat nagepraat werd in het Hervormd gebouwtje.


De fietsers spraken hun waardering uit voor de vele activiteiten die ze hadden bezocht en bedankten de beide verenigingen voor hun inzet.
De locatiehouders, de kunstenaars en de vrijwilligers die ervoor gezorgd hebben dat deze Open Monumenten Dagen onvergetelijk zijn geworden werd hun nog een presentje aangeboden door de organiserende verenigingen.