Over de Vereniging

De Historische Vereniging Middelstum is opgericht op 27 oktober 2011. Op dit moment bestaat de vereniging uit meer dan 200 leden en 8 bestuursleden.Het logo stelt de begrenzing van de oude gemeente Middelstum voor, met Hippolytus als beschermheilige in het midden afgebeeld.

Video archief
Beeldbank
HVM op facebook

Lezing Jan van den Broek goed bezocht

Tussen Hunze en Fivel, een geslaagde lezing door Jan van den Broek.
Ook de Historische Vereniging mocht weer los met haar activiteiten en trapte meteen goed af met een lezing over de ingewikkelde maar boeiende materie over De Hunze en de Fivel, waar zo’n 50 bezoekers op af kwamen.

Deze twee rivieren slibden namelijk langzaam dicht, waardoor afwatering een probleem werd. En door het afgraven en later inklinken van veengebieden begon het water zelfs de andere kant op te lopen. Daarom zijn in de loop der jaren allerlei sloten en kanalen gegraven – gedeeltelijk nog bestaand – om te zorgen dat wij droge voeten hielden.


Jan van den Broek werkte bij Groninger Archieven en heeft als hobby fietsen door het Groningerland. En als hem dan iets opviel – een rare bocht in een sloot of een bult in het landschap – dan zocht hij dat in het archief op, want zo’n bocht of bult is daar nooit zo maar ontstaan. Dat heeft geresulteerd in een project die hij aan de hand van talloze hoogte- en topografische kaarten tijdens de lezing aan de bezoekers heeft uitgelegd.


Voor diegene die meer wil weten over de geschiedenis van het Groningerland – en dan vooral de rol van het water hierin – heeft Jan van den Broek een website gemaakt:
www.vanlauwerstoteems.nl