Over de Vereniging

De Historische Vereniging Middelstum is opgericht op 27 oktober 2011. Op dit moment bestaat de vereniging uit meer dan 200 leden en 8 bestuursleden.Het logo stelt de begrenzing van de oude gemeente Middelstum voor, met Hippolytus als beschermheilige in het midden afgebeeld.

Video archief
Beeldbank
HVM op facebook

Warme start voor het openen monumentenweekend tijdens Klassendag.

Het was weer een gezellige drukte op Molen de Hoop en in de Hippolytuskerk. De groepen 6, 7 en 8 van de basisscholen mochten vanmorgen de spits afbijten van het open monumentenweekend. Deze wordt elk jaar georganiseerd door de Historische Vereniging Middelstum in samenwerking met Molenaars Manny en Jan van molen de Hoop en de Plaatselijke Commissie Hippolytuskerk.

In de Hippolytuskerk werd uitleg gegeven over de bouw en over het van Oeckelen orgel uit 1863.

 

Er waren voor deze gelegenheid een aantal pijpen beschikbaar gesteld om deze te kunnen laten horen. Uiteraard werd het orgel bespeelt en kregen de kinderen uitleg over de grote Herenbank die voor deze speciale gelegenheid terug op zijn plaats was gezet.

Na een korte pauze, met koekjes van het meel van de molen en ranja gingen de kinderen naar de molen die al draaiende op hun wachtte.

 

Daar kregen ze uitleg  over het verbouwen van graan en tarwe. Op de begane grond stonden een aantal kleine maal molentjes die gevuld waren met tarwe.

Op elke zolder werd wat verteld over de functie van de molen en wat dat allemaal met zich mee brengt.

Voor deze gelegenheid hadden de molenaars een vragenlijst gemaakt zodat de kinderen goed moesten opletten.

De Historische vereniging, de Molenaars en de Hippolytuskerk kunnen terug kijken op een geslaagde ochtend.